Nämä tarvitset Bullet Brew olutuutepakkauksen lisäksi
- 1 kg Dekstroosia (tai joku näistä spray mallas, Brew Enhancer, mallasuute)
- Jälkikäymiseen sokeria tai carbonation drops hiilihapotuspaloja
- Käymisastia 30 l kannella ja vesilukolla
- Iso sekoitusmela tai -lusikka
- Ominaispainomittari ja mittalasi
- Lappo (ei välttämätön, jos käymisastiassa on hana, mutta suositeltava ainakin pullotuksessa)
- 40 kpl 0.5 l olutpulloja
Valmistusvälineistöä
Hiilihapotuspala Carbonation drops 0.5 l – sokeritabletti jälkikäymiseen
Valmistusohjeet
- Puhdista ja desinfioi käymisastia, kansi, sekoitusmela, vesilukko ja kaikki valmistuksessa käytettävä välineistö. Desinfiointiin sopii Star san tai Chemipro.
- Olutuutepakkauksessa on 2 taskua. Toisessa on olutuute ja toisessa on kuivat tarvikkeet. Laita kuivan puolen tarvikkeet sivuun. Niitä tarvitaan vasta myöhemmin. Kuivalta puolelta löydät myös Bullet Brew:n englanninkielisen valmistusohjeen.
- Kaada olutuute desinfioituun käymisasitaan. Purista ja rullaa pussia tarvittaessa, jotta saat mahdollisimman paljon uutetta pussista. Lopuksi kaada pussiin lämmintä/kuumaa vettä ja huuhtele sillä loput käymisastiaan. .
- Keitä 3 litraa vettä ja lisää se käymisastiaan olutuutteen sekaan. Tämän jälkeen lisää dekstroosi (jos valitsit spraymaltaan, Brew Enhancerin tai mallasuutteen, lisää se dekstroosin sijaan). Jos olutuutepakkauksesi mukana on makeutuspussi, lisää tämä myös nyt.
- Lisää lopuksi kylmää vettä olutuutepaketin mukainen määrä. (Lisättävän vesimäärän näät alhaalla olevasta taulukosta). Sekoita uutteet, sokerit ja vesi perusteellisesti.
Bullet Brew olutuutekitteihin lisättävä sokeri- ja vesimäärä
- Belgian Cherry Beer - 0.5 kg dekstroosia - Lisää vettä niin, että nesteraja saavuttaa 18 l
- Vienna Red Lager - 1 kg dekstroosia - Lisää vettä niin, että nesteraja saavuttaa 23 l
- Irish Red Ale - 1 kg dekstroosia - Lisää vettä niin, että nesteraja saavuttaa 23 l
- Dry Stout - 1 kg dekstroosia - Lisää vettä niin, että nesteraja saavuttaa 23 l
- Session IPA - 1 kg dekstroosia - Lisää vettä niin, että nesteraja saavuttaa 23 l
- Passion Fruit Pilsner - 1 kg dekstroosia - Lisää vettä niin, että nesteraja saavuttaa 23 l
- Tanker Reloaded IPA - 1 kg dekstroosia - Lisää vettä niin, että nesteraja saavuttaa 23 l
- Premium Lager - 1 kg dekstroosia - Lisää vettä niin, että nesteraja saavuttaa 23 l
- Baltic Porter- 0.5 kg dekstroosia - Lisää vettä niin, että nesteraja saavuttaa 18 l
- Mexican Cerveza - 1 kg dekstroosia - Lisää vettä niin, että nesteraja saavuttaa 23 l
6. Tarkista seoksen lämpötila desinfioidulla lämpömittarilla. Jos lämpötila on alle 25°C ripottele kuivahiiva (älä sekoita).
7. Kiinnitä desinfioitu kansi käymisastiaan, täytä vesilukko puoliväliin desinfiointiliuoksella ja kiinnitä vesilukko astiaan.
8. Jätä olut käymään huoneeseen, jossa lämpötila pysyy mahdollisimman tasaisena 20-25°C välillä. Alle 20°C lämpötilassa käymisessä kestää ohjetta kauemmin. Alle 16°C käyminen voi pysähtyä kokonaan. Yli 25°C lämpötilassa oluen laatu voi kärsiä. On hyvä ymmärtää, että käymisessä voi mennä pidempään tai vähemmän aikaa, kuin mitä ohjeessa sanotaan.
Jos olutuutepakkauksen mukana tulee kuivahumalaa, siirry seuraavaksi kohtaan 9. Jos mukana ei tullut kuivahumalaa, siirry kohtaan 11.
9. Testaa oluen ominaispaino 5 päivän käymisen jälkeen. Jos ominaispaino on alle 1.018, lisää kuivahumala oluen päälle (Älä sekoita!). Mikäli ominaispaino on yli 1.019, odota päivä tai kaksi ja ota uusi ominaispainomittaus. Yritä lisätä kuivahumalat 1.018-1.015 välissä. Jätä kuivahumaloitu olut käymään vielä 2-3 vuorokaudeksi.
10. 8 päivän käymisen jälkeen (kuivahumaloinnin jälkeen noin 2-3 päivää) ota ominaispainomittaus ja tarkista onko käyminen suositellun rajan alapuolella (Olutuutepakkauksen suositellun lopullisen ominaispainon näät alhaalta taulukosta). Jos ominaispaino on suositellun rajan tuntumassa, voi käyminen olla ohi. Voit varmistaa käymisen olevan ohi, jos saat 3 päivänä saman ominaispainomittauksen. Voit lukea tarkemmin ominaispainon mittaamisesta täältä!
Olutuutepakkauksen lopullinen ominaispaino (FG)
- Belgian Cherry Beer - Alle 1.007
- Vienna Red Lager - Alle 1.008
- Irish Red Ale - Alle 1.013
- Dry Stout - Alle 1.009
- Session IPA - Alle 1.009
- Passion Fruit Lager - Alle 1.007
- Tanker Reloaded IPA - Alle 1.009
- Premium Lager - Alle 1.007
- Baltic Porter - Alle 1.008
- Mexican Cerveza - Alle 1.008
Ennen kuin siirryt pullottamaan, varmista että oluesi lopullinen ominaispaino on alle ylhäällä olevien suositusten! Testaa ominaispaino 3 päivänä ja jos se pysyy samana, on käyminen ohi. Mikäli pullotat oluen ennen kuin käyminen loppuu, voi lopputuloksena olla räjähtäviä olutpulloja.
Pullotus
11. Puhdista ja desinfioi kaikki olutpullot, lappo ja korkit. Käytä pullotuksessa kruunukorkkillisia olutpulloja tai patenttikorkkipulloja, jotka kestävät painetta. Älä käytä vaurioituneita tai muuten epämuodostuneita pulloja.
12. Lappoa olut pulloon niin, että nesteen ja korkin väliin jää noin 5 cm ilmatilaa.
13. Lisää jälkikäymissokeria teelusikallinen per 0.5 l olutpullo tai käytä helppokäyttöisiä Carbonation Tab -hiilihapotuspaloja.
14. Korkita pullot desinfioiduilla korkeilla ja sekoita (sekoita vain jos käytät pöytäsokeria hiilihapotukseen). Laita pullot 2 viikoksi huoneenlämpöön ja 2 viikon jälkeen siirrä ne vielä kylmään ja pimeään paikkaan kypsymään. Oluesi on valmis, kun se kirkastuu, mutta maku paranee jos maltat odottaa hieman pidempään. Lagerit ja todella humalapitoiset oluet olisi hyvä juoda 6 kk sisällä, mutta ale ja tummat oluet säilyvät jopa pidempään.
Tarjoilu
Tarjoile oluesi kylmänä ja kaataessasi olutta lasiin, varo ettei pullon pohjalla oleva sedimentti sekoitu juomaan. Nauti kohtuudella ja hyvän ruuan kanssa!