Cold crash on helppo tapa kirkastaa olutta. Se tarkoittaa yksinkertaisuudessaan oluen siirtämistä kylmään esimerkiksi jääkaappiin 2-5 päiväksi. Kylmässä hiiva ja proteiinit kerääntyvät yhteen ja vajoavat käymisastian pohjalle. Koska kiinteät ainesosat ovat käymisastian pohjalla, on sinun huomattavasti helpompi lapota pelkkää kirkasta nestettä joko kegiin tai pulloihin.
Miten ja milloin cold crash tehdään?
Cold crash tehdään, kun pääkäyminen on loppunut. Pääkäymisen loppumisen voit tarkistaa mittaamalla ominaispainon 3 päivänä. Jos mittaustulos on aina sama, on käyminen ohi. Siirrä käynyt olut kylmään paikkaan, jossa lämpötila olisi mielellään 0 astetta. Mitä lähemmäs 0 astetta päästään, sitä parempi. Cold crash on helppo tehdä esimerkiksi jääkaapissa tai pakastimessa. HUOM. Tarkoituksena ei ole missään nimessä jäädyttää olutta. Jos laitat käymisastian pakastimeen, huolehdi, että voit hallita pakastimen lämpötilaa esimerkiksi Inkbird ITC-308 avulla.
Miksi tehdä cold crash?
Cold crashin tarkoitus on kirkastaa olutta. Jotkut oluttyylit, kuten Pilsner tai Lager mielletään yleisesti kirkkaiksi ja se sopii niiden tyylin. Kaikkia oluita ei tietenkään kannata cold crashata. Jotkut oluttyylit ovat sameita. Esimerkiksi Hazy IPA tai Hefeweizen tuntuisi jopa väärältä nauttia kirkkaana.
Cold crash on vain yksi tapa usean kirkastusmetodin välillä. Sen etu on tosin, ettei sinun tarvitse välttämättä ostaa mitään kirkastusainetta, kuten Irish Mossia. Tosin usein näitä käytetään yhdessä, jolloin päästään parempiin tuloksiin. Voit myös vaikuttaa oluthiivan valinnalla oluen kirkkauteen. Hiivat, joilla on korkea flokkulaatio tuottavat kirkkaampia oluita. Tutustu täältä kuinka lukea oluthiivapakettia!
Miten kirkasta olutta Cold crashilla saa?
Cold crash on todella tehokas tapa kirkastaa olutta, mutta lopputulokseen vaikuttaa useampi tekijä. Esimerkiksi, jos olet valinnut oluthiivan, jonka flokkulaatio on heikko. Tällöin cold crash tulee viemään pidemmän ajan, eikä lopputuloksena ole välttämättä täysin kirkasta olutta. Voit siis vaikuttaa lopullisen oluen kirkkauteen jo reseptiä ja raaka-aineita miettiessäsi. Cold crashin tehokkuus heikkenee myös, jos oluen siirrossa kestää liian kauan ja sen lämpötila nousee tai jos kolautat vahingossa käymisastian johonkin ja sakka lähtee pohjalta liikkeelle.
Cold crashin haittapuolet ja miten välttää ne
Iso vaaranpaikka cold crashin aika on oluen hapettuminen. Neste tiivistyy kylmetessään ja käymisastia imee ilmaa täyttääkseen muodostuneen tyhjiön. Samalla vesilukon vesi/desinfiointiliuos imeytyy oluen sekaan. Tällöin vaarana hapettumisen lisäksi on myös mahdollisten bakteerien tai epäpuhtauksien pääseminen oluen sekaan. Kannattaa käyttää aina desinfiointiaineliuosta vesilukossa veden sijaan. Elintarviketeollisuuteen suunniteltu desinfiointiliuos, kuten Star San ei haittaa oluessa, mutta veden mukana voi päästä epäpuhtauksia.
Voit välttää hapettumisen kiinnittämällä hiilidioksilla täytetyn ilmapallon vesilukon päähän, jolloin tyhjiön täyttyessä ilman sijaan käymisastiaan imeytyy hiilidioksidia, joka ei hapeta olutta. Jos et omista hiilidioksidia, voit kiinnittää ilmapallon vesilukkoon aivan käymisen loppuvaiheessa. Tällöin saat kerättyä luonnollisesti käymisreaktiossa syntynyttä hiilidioksidia palloon. Kiinnitä ilmapallo ilmatiiviisti vesilukkoon.
Uskallanko kokeilla cold crashia?
Tietysti! Oluen valmistus on testailua ja uusien toimintatapojen sekä prosessien haltuunottoa. Cold crash on halpa ja yksinkertainen tapa kirkastaa olutta, jota voi käyttää muiden kirkastustapojen kanssa. Jos haluat oluestasi kirkasta, testaa cold crashia!