Ohjeet aloittelijalle, Oluen valmistusohjeet

Hiivastartterin teko ja hiivan kasvatus

Hiiva startteri

Miksi tehdä hiivastartteri tai mikä se ylipäänsä edes on? Hiivastartterilla varmistat, että hiivasi on elinkelpoista, kun se lisätään vierteeseen. Hiivastartterin avulla voit myös pihtailla hiivan määrässä, sillä voit kasvattaa yhdestä hiivapussista esimerkiksi kahden hiivapussin verran hiivaa! Hiivastartterin tekeminen tulee yleensä kysymykseen, kun käytetään nestehiivoja. Nestehiivalla on huomattavasti lyhyempi hyllyikä kuin kuivahiivalla, eli sen valmistushetkestä lähtien sen tehokkuus laskee. Nestehiivoilla on myös aika paljon korkeampi hinta, jolloin pidemmässä juoksussa tulee taloudellisesti paljon kannattavammaksi tehdä hiivastartteri ja kasvattaa yhdestä hiivasta useampi. Startteri ei ole yksinomaan vain nestehiivojen juttu, vaan voit ihan hyvin tehdä startterin myös, jos käytät kuivahiivoja. Hiivastartteri on siis prosessi, joka varmistaa, että hiivasi on elinvoimaista, kun se kaadetaan vierteeseen sekä siinä on tarpeeksi hiivasoluja oluttasi varten.

Mitä hiivastartterin tekemiseen tarvitaan?

Hiivastartteriin tarvitset kuivattua mallasuutetta (Spraymalt), desinfiointiainetta, hiivan, Erlenmeyer-pullon, magneettisekoittimen ja foliota kanneksi. Startterin voi tehdä myös johonkin muuhun astiaan, jos sinulla ei ole Erlenmeyer-pulloa.

Tarvittavat välineet löydät täältä

Esimerkki välineistä

Chemipro OXI desinfiointiaine 100 ml

5,50 

Erlenmeyer-pullo 3000 ml

28,50 

Wort Whipper – magneettisekoitin

77,50 

Spray Malt Extra Light 500 g – EBC 10-15

7,00 

Hiivastartterin tekeminen

Aloita mittaamalla sopiva määrä spraymallasta. Spraymaltaan ja veden suhde on 1 g spraymallasta/10 ml vettä, eli 1 litran startteriin tulee 1 litra vettä ja 100 grammaa spraymallasta. Tästä tulee noin 1.036 ominaispainoltaan oleva kantavierre. 

  1. Lisää vesi ja spraymalt Erlenmeyer-pulloon ja sekoita huolellisesti
  2. Lisää Erlenmeyer-pulloon foliohattu. Hatun ei tarvitse olla ilmatiivis
  3. Siirrät Erlenymer-pullo levylle ja lämmitä kiehuvaksi. VAROITUS! Startteri on todella ärhkäkkä kiehumaan yli. Ole siis valmis siirtämään se pois levyltä tai säätämään lämpötilaa alaspäin
  4. Lämmitä varovasti vierrettä niin kauan, kunnes vaahtoaminen loppuu. Kun vaahtoaminen on loppunut kiehuta noin 5 minuuttia. Tämän tarkoitus on desinfioida vierre ja pullo
  5. Jäähdytä vierre  hiivan pitchauslämpötilaan. Eli siirrä pullo esim. kylmään veteen.
  6. Desinfioi hiivapaketti ja sakset. Avaa hiiva ja lisää se vierteeseen
  7. Siirrä vierre magneettisekoittimen päälle ja lisää folio korkiksi. laita magneettisekoitin sekoittamaan startteria. Huom! Korkin ei ole tarkoitus olla ilmatiivis. Älä siis lisää esim. vesilukkoa. Hiiva tarvitsee happea, jotta se voi lisääntyä

Startteri on valmis, kun hiiva alkaa laskeutumaan pullon pohjalle. Tällöin se on syönyt sokerit ja ravintoaineet vierteestä. Tähän menee 1-3 päivää. Ilman magneettisekoitinta voi mennä useampikin päivä. Kun hiiva on selkeästi erottunut muusta nesteestä, voit kaataa ylimääräisen nesteen pois. Jos hiiva ei ole selkeästi erottunut nesteestä, voit kaataa koko startterin sellaisenaan vierteeseen. 

Hiivastartterin koon ja Spraymaltin määrän päätteleminen

Startterin koon sekä tarvittavan spraymaltin määrittelemiseksi sinun tulee tietää tulevan oluesi arvioitu ominaispaino ja litramäärä sekä käytettävä hiiva. Helpoin tapa päätellä startterin koko on käyttää Brewers Friend:in laskinta! Alhaalta löydät myös ohjeet kuinka tätä laskinta käytetään.

Brewers Friend -laskurin käyttöohje

  • Vaihda käyttämäsi asetukset (oletettavasti litra sekä Gravity)
  • Kirjaa oluesi arvioitu ominaispaino sekä vierteen litramäärä ennen käymistä
  • Valitse haluamasi Pitch rate (alle 1.060 ominaispainolta olevat ALE-oluet kannattaa tehdä Pro Brewer 0.75 ja lagerit esim. 1.5). Lue aiheesta tarkemmin laskurin alapuolelta!
  • Valitse hiivasi (kuivahiiva tai nestehiiva). Valitse myös monta pakettia meinaat lisätä. Nestehiivoissa pitää laittaa valmistuspäivä, joka löytyy hiivapaketista. Kuivahiivassa kirjataan solumäärä. Kuivahiivojen solumääriä löytyy myös laskimen alta. 
  • Kun olet laittanut kaikki luvut laskuriin, se laskee sinulle onko sinulla tarpeeksi hiivasoluja, vai pitäisikö sinulla olla niitä enemmän. Tämä näkyy alimmassa sarakkeessa ”Difference”. Esimerkkitapauksessa ollaan 116 miljardia solua vajaa ja halutaan tähdätä tuohon 195 miljardiin soluun. 
  • Paina ”Grab from above” nappulaa, jolloin laskin nappaa ylempänä olevan solumäärän.
  • Seuraavaksi muutat startterin litramäärää sekä Gravityä niin, että saat hieman yli tarvittavan solumäärän. Meidän esimerkissä tarvittiin 195 miljardia hiivasolua ja tähän päästään, kun valmistetaan 1 litran startteri, jonka ominaispaino on 1,032. Tähän tarvitaan Spraymaltia 85,2 g (DME Reguired) ja päädymme 198 miljardiin soluun, joka on hieman yli tarvittavan solumäärän
Laskimen käyttö on yksinkertaista ja sen avulla pystyt säästämään hiivan hinnassa! Rohkeasti vain testailemaan!

Tutustu myös muihin artikkeleihimme!

Ihminen mittaa juoman ominaispainoa pudottamalla mittarin mittalasiin

Ominaispainomittarin käyttö

Ominaispainomittarilla mitataan juoman Original Gravity (OG) ja Final Gravity (FG) Näiden mittausten avulla saadaan laskettua juoman alkoholipitoisuus. Tutustu käyttöohjeeseemme!

Jatka lukemista