Oluen valmistusohjeet

Kuinka lukea oluthiivapakettia

Oluthiivapakkauksissa on usein erikoisia merkintöjä, kuten flokkulaatio, attenuaatio, käymisaste ja alkoholinkestävyys? Niiden ymmärtäminen auttaa sinua hahmottamaan miten hiivavalintasi vaikuttaa lopulliseen olueen. Kaupassamme hiivan ominaisuudet ovat merkittynä tuotteen alalaidassa olevaan kuvaukseen.

Aromit

Hyvin usein oluthiiva tuottaa jotain tietynlaista aromia itse olueen käymisen aikana. Toiset ovat enemmän neutraaleja ja toiset ovat esimerkiksi hedelmäisiä. Löydät valitsemasi hiivan makukartan tuotesivun alalaidasta. Makukartan avulla voit miettiä hiivavalintaasi ja tutkailla etukäteen minkälaisia aromeja kyseinen hiiva tuottaa lopulliseen olueen.

Ohessa Lallemand Nottingham hiivan makukartta. Nottingham on hyvin neutraali Ale hiiva.

Lallemand Nottingham kuivahiivan makukartta.

Attenuaatio - Paketeissa attenuation

Attenuaatio on sama asia kuin käymisaste. Kannattaa ajatella oluthiivaa ravintolassa vierailevana nälkäisenä asiakkaana. Hiivahan on käymisastiassamme syömässä sokeriannostaan pois. Attenuation kertoo meille kuinka paljon hiiva jaksaa syödä sokeria. Se merkataan hiivapaketissa low, medium, high tai suoraan prosenttilukuna. Mitä korkeampi luku, sitä enemmän hiiva pystyy syömään sokeria ja muuttamaan sen alkoholiksi. Mitä korkeampi attenuaatio on, sitä kuivempi olut.

Asteikko

  • 67-70 % low
  • 71-74 % medium
  • 75-77 % high
 

Flokkulaatio - Paketeissa flocculation

Flokkulaatio kertoo hiivan kyvystä kasaantua käymisen päätteeksi. Tätä kasautumaa kutsutaan myös sedimentoitumiseksi. Jos oluthiiva omaa korkean flokkulaatiotason, se tuottaa kirkkaampaa olutta. Matala taso taas tuottaa sameampia oluita. Tästä syystä on hyvä tietää etukäteen minkälaiseen sameuteen pyritään. Myös Flokkulaatio merkataan paketeissa low, medium ja high.

Asteikko

  • Low
  • Medium
  • High

 

Käymislämpötila

Jokaisella hiivalla on oma optimaalinen lämpötila-alue, jossa hiiva toimii parhaiten. Usein Lager-hiivat käyvät kylmemmässä ja pidempään, kun taas Ale-hiivat suosivat lämpöisempiä lämpötiloja ja käyvät nopeammin. Jos hiiva on liian kylmässä se voi vaipua koomaan tai pahimmassa tapauksessa kuolla. Hiivaa voi yrittää herätellä koomasta nostamalla lämpötila sille optimaaliseen lämpötilaan. Liian korkeissa lämpötiloissa hiiva tuottaa joko virhemakuja tai kuolee. Jopa suositeltujen lämpötila-aluiden . Kun kokemusta karttuu ja olet sinut käyttämäsi hiivan kanssa, voit alkaa testailemaan erilaisten lämpötilojen vaikutusta olueen.

Voit parantaa itse valmistettujen oluidesi laatua ottamalla käymisvaiheen lämpötilavaihtelut haltuun hankkimalla vaikka vanhan jääkaapin, jonka lämpötilaa voi säätää. 

Annostelu

Kuivahiivoissa on erilaisia annostelusuosituksia riippuen minkä hiivan valitset. Usein annostelu on 0.5 -1 g / 1 litra, mutta tässäkin on monia poikkeuksia. Tarkista annostelu sivuiltamme, jotta osaat ostaa tarpeeksi hiivaa. Liian pieni määrä jättää oluen ominaispainon korkeaksi tai tuottaa sivumakuja, koska hiiva stressaantuu. Riittävä hiivaus tuottaa parempaa olutta.

Alkoholinsietokyky

Hiivoilla on erilaisia alkoholinsietokykyjä. Jos olet tekemässä supervahvaa Imperial Stouttia, älä valitse siihen hiivaa, joka ei kestä sen alkoholivahvuutta. Liian korkea alkoholiprosentti aiheuttaa hiivan menemisen horrokseen tai jopa kuoleman.

Päiväys

Kuivahiivat ovat pakattu ilmatiiviiisti ja säilyvät nestehiivoihin verrattuna todella hyvin. Jopa niin hyvin, että ne saattavat olla pitkään käyttökelpoisia parasta ennen päiväyksen jälkeenkin. Jos kuitenkin saat meiltä oluthiivan, jossa päiväys on mennyt umpeen, ilmoita siitä meille, niin lähetämme sinulle tuoreen tilalle!

KUIVAHIIVOJAMME