Ohjeet aloittelijalle, Oluen valmistusohjeet

Oluen jälkikäyminen

Useita itsetehtyjä oluita pullotettuna

Oluen jälkikäyminen määrittää oluesi lopullisen maun ja juotavuuden. Siksi se kannattaa hoitaa yhtä huolellisesti kuin itse oluen valmistusprosessikin. Jälkikäyminen tarkoittaa yksinkertaisuudessaan sokerin lisäämistä käyneeseen olueen ennen pullotusta, jotta jäljelle jäänyt hiiva pystyy tuottamaan tarpeeksi hiilidioksidia lopulliseen hiilihapotukseen. Olet saattanut kuulla tai lukenut jostain, että yhteen pullon laitettaisiin 1 teelusikallinen sokeria. Tämä ei ole missään nimessä optimaalisin tapa, vaan siinä on kolme perustavanlaatuista ongelmaa. 

  1. Teelusikka ei ole tarkka mitta, joten sokerin määrä vaihtelee pulloittain
  2. Teelusikoiden koko vaihtelee lusikoiden välillä
  3. Ilman keittämistä lisättävä sokeri altistaa oluen mahdollisille epäpuhtauksille ja bakteereille

Sokerin käsittely ja lisääminen

Sokeri olisi hyvä keittää pienessä määrässä vettä, jotta siitä häviää kaikki epäpuhtaudet. Anna liuoksen jäähtyä ennen sen lisäämistä. voit lisätä sen kahdella eri tavalla riippuen välineistäsi.

  • Ensimmäinen tapa: Tarvitset toisen käymisastian tai astian, johon käynyt oluesi mahtuu. Desinfioi astia. Lisää sokeriliuos tyhjän astian pohjalle. Desinfioi lappo ja siirrä oluesi tyhjään astiaan, jossa sokeriliuos on. Varo ettei olut pärski tai läikähtele, sillä et halua tässä vaiheessa lisätä olueen enää yhtään happea. Lappoa vain kirkasta olutta ja jätä sedimentti astian pohjalle.
  • Toinen tapa: Tähän et tarvitse toista astiaa, vaan lisäät liuoksen suoraan samaan astiaan missä olut jo on. Raota käymisastian kantta ja kaada liuos nesteen sekaan. Sekoita varovasti sokeriliuos olueen koskematta pohjalla olevana sedimenttikerrokseen. Sedimenttikerros saattaa lähteä todella helposti liikkeelle, joten tässä saa olla varovainen. Jos sedimentti lähtee liikkeelle, anna sen laskeutua pohjalle uudestaan ennen lappoamista. Desinfioi lappo ja pullota olut käyttäen pullotustikkua.

Älä lisää liikaa sokeria

Maltti on valttia ja sokeria kannattaa lisätä ohjeen mukainen määrä. Liiallinen sokeri voi aiheuttaa räjähtäviä pulloja tai vaikuttaa lopullisen oluen makuun. Jos valmistusohjeessa ei kerrota sokerin määrää, voit käyttää Brewer’s Friendin kätevää laskuria. Katso laskurin alalaidasta hiilihappojen määrä/oluttyyli. Laskuri laskee myös mm. DME (kuivattu mallasuute) määrän, jos haluat korvata sokerin sillä ja saada enemmän runkoa olueen.

Hiilihapotuspalat

Voit myös pelata varman päälle ja ostaa hiilihapotuspaloja. Tällöin vältät sokerin määrän laskemisen kokonaan. Lisäät vain 1 hiilihapotuspalan olutpullon. Valikoimastamme voit ostaa 40 kpl paketin 0.5 l olutpulloon sopivia hiilihapotuspaloja tai haluamasi määrän 0.33 l paloja.

Muut aiheeseen liittyvät tuotteet

Patenttikorkki mustalla tiivisteellä

0,80 

Patenttikorkki punaisella tiivisteellä

0,80 

Kruunukorkittaja Captain – 26 mm

18,50 

Kruunukorkin sulkija Emily käsikäyttöinen

26,50 

Kruunukorkki humalakäpy 26 mm hapensyöjä – 100 kpl

3,00 

Kruunukorkki sininen 26 mm hapensyöjä – 100 kpl

3,00 

Kruunukorkki hopea 26 mm hapensyöjä – 100 kpl

3,00 

Kruunukorkki humalapää 26 mm hapensyöjä – 100 kpl

3,00 

Patenttikorkkipullon tiiviste

0,35 

Kruunukorkki kultainen 26 mm hapensyöjä – 100 kpl

3,00 

Kruunukorkki valkoinen 26 mm hapensyöjä – 100 kpl

3,00 

Tukeva Doc Revo korkituslaite

82,00