Ohjeet aloittelijalle, Oluen valmistusohjeet

Oluen valmistusprosessi – Tee se itse

Mies kaataa olutta lasiin oluthanasta

Oluen valmistusprosessi on jopa yllättävänkin helppoa, jos tuntee oluen valmistukseen liityvää termistöä ja omistat edes alkeelliset tarvikkeet sen valmistukseen. Tätä lukiessasi sinun ei vielä tarvitse ymmärtää kummastakaan mitään. Tämä ohje on kirjoitettu aloittaville kotipanijoille, jotta oluen valmistuksen aloittaminen olisi helppoa. Ohjeen luettuasi ymmärrät oluen valmistuksen eri vaiheet, mitä välineistöä tarvitset missäkin vaiheessa ja mitä milloinkin tulisi tehdä. Tässä ohjeistuksessa ei oteta huomioon vesiarvojen säätämistä, koska pääset vallan mainiosti alkuun ilman sitä!

Oluen valmistusprosessi voidaan jakaa 5 eri vaiheeseen

Raaka-aineiden hankkiminen ja valmistelu

Oluen raaka-aineet vaihtelevat aina reseptin mukaan, mutta pääasiallisesti raaka-aineet koostuvat maltaista, humalista ja hiivasta. Näitä yhdistelemällä voit tehdä lähes rajattomasti erilaisia makuyhdistelmiä, jopa sellaisia joita ei ole aiemmin ollut olemassa! Erilaisia olutreseptejä ohjeineen on netti pullollaan tai voit etsiä niitä vaikka Brewfather -sovelluksesta. Voit myös helpottaa aloittamista ostamalla olutuutepakkauksen, jossa mäskäys ja keittäminen on tehty puolestasi. Seuraat vain uutepaketin ohjetta! 

Mitä tässä vaiheessa tarvitaan? Resepti ja sen mukaiset aineet.

Oluen raaka-aineet ikonina

Mäskäys

On yksinkertaisimmillaan maltaiden pitämistä tietynlämpöisessä vedessä, jotta niistä saadaan uutettua makua, käymiskelpoisia sokereita ja muita aineita. Mäskäyksen jälkeen nestettä kutsutaan vierteeksi.

Raaka-aineet: Vesi ja maltaat.
Mitä tässä vaiheessa tarvitaan? Lämpömittari, mäskäyspussi ja iso kattila.

Keittäminen

Keittämisen aikana vierteen lämpötila nostetaan kiehuvaksi ja siihen lisätään humalat. Humalat muodostavat olueen mm. katkerot sekä hedelmäiset maut. Katkerot muodostuvat keiton alkuvaiheessa lisätyistä humalista.

Raaka-aineet: Vierre ja humalat.
Mitä tarvitaan? Humalat, humalapussi ja kattila.

Käyminen

Keiton jälkeen vierre viilennetään hiivalle sopivaan lämpötilaan ja lisätään hiiva. Eri hiivalajikkeilla on omat lämpötilat, jossa ne lisätään vierteeseen. Lämpötila selviää hiivapussista. Hiiva syö käymiskelpoiset sokerit ja muitakin ruuaksi kelpaavia aineita muuttaen ne alkoholiksi ja hiilidioksidiksi.

Raaka-aineet: Vierre ja hiiva.
Mitä tarvitaan? Valmis vierre, hiiva ja käymisastia vesilukolla.

Oluen pullotus

Käymisen jälkeen olueen lisätään pieni määrä sokeria ja se lapotaan pulloihin hiilihapottumaan. Lisättävän sokerin määrän voi laskea esimerkiksi tämän laskimen avulla. Voit myös unohtaa sokerin laskemisen ja käyttää sen sijaan hiilihapotuspaloja. Lisäät vain hiilihapotuspalan jokaiseen olutpulloon.

Raaka-aineet: Hiilihapoton olut ja pieni määrä sokeria.
Mitä tarvitaan?  Lappo, elintarvikedesinfiointiaine, pullot, korkit ja korkituskone.

Oluen valmistuksessa yksi tärkeimmistä asioista on puhtaus...

Valmistukseen on hyvä ottaa mukaan nyrkkisääntö: kaikki mikä koskettaa vierrettä keittämisen jälkeen, on ensin desinfioitava. Sivuun kannattaakin tehdä satsi Star San -desinfiointiainetta, johon kaikki välineet voidaan upottaa ennen olueen kajoamista! Käytä myös valmistukseen vain pestyjä ja puhtaita välineitä. Jos olueen pääsee ylimääräisiä bakteereja tai muita epäpuhtauksia voi lopputuloksena olla pilaantunutta olutta ja sitä emme tietenkään halua. Puhtaudessa voi mennä mielummin överiksi, kuin riskeerata rakkaudella tehty olut epäpuhtauksille, bakteereille ja villihiivoille.

Perusvälineistöä oluen valmistukseen

oluen valmistamiseen sopiva 20 litrainen ruostumattomasta teräksestä valmistettu olutkattila pallolukollisella hanalla

Kattila tai jokin muu keittoastia
Sopiva kattila voi löytyä jo valmiiksi kotoa. Pantavan oluterän koko määrä keittokattilan koon.

Käymisastia ja vesilukko
Valitse itsellesi sopivin vaihtoehto.

Pullot ja korkitusvälineet
Voit käyttää patenttikorkkipulloja, jotka eivät tarvitse korkitusvälineitä ja normaaleja olutpulloja, joihin käy 26 mm korkit.

Humala- ja mäskäyspussi
Maltaat ja humala laitetaan pusseihin, jotta ne on helppo poistaa vierteestä. Vaihtoehtoisesti humalalle voi ostaa humalakorin tai -kapselin.

Desinfiointiaine Star San
Muista edellämainittu nyrkkisääntö. Kaikki mikä koskettaa vierrettä keittämisen jälkeen on desinfioitava. 

Korkituskone ja korkit
Olutpullojen korkit pitää sulkea kruununkorkin sulkijalla.

Ominaispainomittari
Ominaispainomittarin avulla saadaan laskettua oluen lopullinen alkoholiprosentti. Tämähän ei ole pakollinen tarvike, mutta onhan se mukava tietää paljon olueen tuli alkoholia.

Automaattilappo 
Automaattilappo oluen hygieenistä siirtämistä sekä helppoa pullottamista varten!

Voit myös halutessasi ostaa valmiin tarvikesetin, jonka mukana tulee iso osa kaikista tarvitsemistasi välineistä

Oluenpanijan starttisetti – Basic

49,50 

Tarvikkeet uutevalmistukseen

Alkaen: 49,50 

Mistä kannattaa lähteä liikkeelle?

Oluen valmistukseen löytyy kaikenlaista välineistöä ja se on lopulta sinusta kiinni, kuinka paljon haluat sijoittaa uuteen harrastukseen. Seuraavalla videolla esitetään Brew In a Bag (BIAB) menetelmä, joka on yksi halvimmista tavoista aloittaa oluen valmistus. Katso videolta miten valmistus onnistuu käytännössä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *