Ohjeet aloittelijalle, Oluen valmistusohjeet

Ominaispainomittarin käyttö

Ihminen mittaa juoman ominaispainoa pudottamalla mittarin mittalasiin

Ominaispainomittarin käyttö on hyvä opetella jo harrastuksen alkuvaiheessa. Alkoholipitoisuuden selvittämisen lisäksi mittauksilla voidaan tarkkailla esimerkiksi miten tarkasti reseptiä seurataan tai kuinka korkea mäskäystehokkuus saavutetaan omilla välineillä/prosesseilla. Tarkalleen ottaen ominaispaino mittaa veteen liuenneiden aineiden määrän. Oluen valmistuksessa kyse on pääasiassa sokerista.

Ominaispainon mittaaminen yksinkertaisuudessaan

Alkoholipitoisuuden selvittämiseksi sinun tulee ottaa 2 mittausta:

  • Ota ominaispainomittaus juuri ennen hiivan lisäämistä ja ota lukema talteen (Kutsutaan nimellä Original Gravity – OG).
  • Ota toinen mittaus, kun käyminen ohi (Kutsutaan nimellä Final Gravity – FG).

Syötä lukemat kaavaan (OG – FG)*131,25 = alkoholipitoisuus. Tässä laskelmassa ei oteta huomioon mahdollista lämpötilasta aiheutunutta heittoa.

Ominaispainomittarin taulukko

Ominaispainomittarin asteikko alkaa yleensä 0.990 ja jatkuu aina 1.140 tai korkeammalle. 1.000 kuvaa puhdasta tislattua vettä, eli nestettä, jossa ei käytännössä ole mitään liuenneita aineita. Olutta valmistaessa vierteeseen halutaan sokeria, joka toimii hiivan ravintoaineena. Tämä saavutetaan mäskäysvaiheessa maltaiden avulla. Maltaista liuennut sokeri ja muut hivenaineet nostavat vierteen ominaispainoa.

Ominaispainomittari on kalibroitu 20 °C nesteille. Jos lämpötila on yli tai ali 20 °C tulee tällöin käyttää alhaalla näkyvää konversiotaulukkoa. Konversiotaulukko toimii niin, että otat ylös ominaispainon, mittaat nesteen lämpötilan ja katsot taulukosta mihin suuntaan ja kuinka paljon ominaispainoa on muutettava. Esimerkiksi 1.070 ominaispaino ja 40 °C on oikeasti 1.076.

Ominaispainomittari konversiotaulukko
Ominaispainomittarin konversiotaulukko.

Ominaispainomittarin lukeminen

Ominaispainon lukemiseen tarvitset 2 tarviketta mittalasin ja ominaispainomittarin. Pudota mittari mittalasiin, jossa se kelluu vapaasti osumatta pohjaan tai reunoihin. Mittari nousee sen verran, kuin siinä on liuenneita aineita. Ota vesirajassa näkyvä tulos talteen. Jos haluat tarkan mittauksen, ota myös nesteen lämpötila talteen ja käytä ylhäällä olevaa konversiotaulukkoa.

  • Original Gravity (OG) tarkoittaa ominaispainoa, joka mitataan ennen hiivan kun hiiva lisätään vierteeseen.
  • Final Gravity (FG) tarkoittaa ominaispainoa, joka otetetaan, kun käymisprosessi on päättynyt.
  • Specific Gravity (SG) tarkoittaa ominaispainoa.

Nämä luvut syötetään kaavaan (OG – FG)*131,25=alkoholipitoisuus. Jos laskinta ei satu olemaan lähistöllä, niin voit syöttää lukemasi alhaalla olevaan laskuriin!

Ominaispaino laskuri

Laskuri on suuntaa antava ja käyttää ylhäällä mainittua laskukaavaa.

Näitä tarvitset ominaispainon mittaamiseen

Lämpömittari -20°/100° C

6,95 

Brewferm digipen lämpömittari -50°C/+150°C

29,90 

Ominaispainomittari ja mittalasi

17,40 

Tutustu myös muihin artikkeleihimme!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *