Ohjeet aloittelijalle, Oluen valmistusohjeet

Pussimäskäys – kaikki mitä sinun tulee tietää

Olutta valmistetaan pussimäskäyksellä

Pussimäskäys eli Brew in a bag (BIAB) tarkoittaa oluen valmistusta käyttäen mäskäyspussia! BIAB menetelmä on helppo ja edullinen tapa siirtyä olutuutteista kohti täysmäskäystä tai aloittaa oluen valmistus. Jos kotoasi löytyy jo iso kattila ja olet ennen tehnyt olutta uutteista, sinulla luultavasti on kaikki tarvittava välineistö, paitsi mäskäyspussi. Uutevalmistuksesta poiketen täysmäskätessä sinun tulee mäskätä itse maltaasi. 

Mitä mäskäyspussilla tekee?

Mäskäyspussi helpottaa ja nopeuttaa huomattavasti maltaiden siivilöimistä vierteestä mäskäyksen jälkeen. Kun maltaat laitetaan mäskäyspussiin sen sijaan, että ne kaadettaisiin suoraan veteen, sinun ei tarvitse siivilöidä vierrettä erikseen. Nostat vain mäskäyspussin pois vierteestä ja kaikki maltaat tulevat sen mukana. 

Tiedoksi aloitteleville kotipanijoille: maltaat tulee rouhia ennen niiden käyttöä. Rouhintaa varten voit hankkia mallasmyllyn tai edullisempi vaihtoehto on, että annat meidän rouhia ne puolestasi! Pussimäskäyksen lopputulemana on sokeripitoinen liuos nimeltään vierre, joka toimii oluen pohjana ja hiivan ravintona. Mäskäysveden pH-tason olisi hyvä olla 5.2-5.6 välillä, jotta maltaista saadaan mahdollisimman paljon käymiskelpoisia sokereita talteen. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä ja jos et halua hankkia pH-mittaria, voit unohtaa koko pH:n mittaamisen alkuun.

Mitä pussimäskäykseen tarvitaan

Tarvitset tietenkin reseptin sekä sen mukaiset raaka-aineet. Siirtyminen olutuutteista maltaisiin ei juurikaan vaadi uusia investointeja. Välineistön osalta tarvitset:

 1. Mäskäyspussin
 2. Kattilan – koko määräytyy valmistettavan olutmäärän mukaan
 3. Lämpöisen peiton tai esim. talvitakkeja –  mäskäysastian eristämiseen mäskätessä
 4. Ominaispainomittarin ja sille mittalasin – sokeri- ja alkoholipitoisuuden selvittämiseksi
 5. Sekoitusmelan – sinulta voi löytyä jo kotoa tähän sopiva väline
 6. Lämpömittarin – lämpötilan seuraamiseen
 7. Hyvää mieltä ja tekemisen meininkiä! Tähän auttaa esimerkiksi muutama olut!

Pussimäskäysvälineistöä

Mäskäyspussin käyttö

Mäskäyspussin käyttö on helppoa! Katso reseptisi mäskäyslämpötila ja lämmitä vesi tavoitelämpötilaan. Mäskäys voi sisältää useampaa eri lämpötilaa, jolloin sinun pitää joko lämmittää tai viilentää mäskiä mäskäyksen aikana. Käymiskelposten sokerien uuttamiseen mäskäyslämpötilan on oltava 63°C ja 70°C välissä. Yritä pitää lämpötila mahdollisimman lähellä reseptisi tavoitelämpötilaa.

 • Lämmitä vesi reseptin mukaiseen mäskäyslämpötilaan
 • Kun lämpötila on oikea, laita mäskäyspussi kattilaan ja kääri helmat kattilan ympärille
 • Lisää rouhitut maltaat mäskäyspussin sisälle. Varo ettei pussi irtoa kattilasta
 • Sekoita maltaat ja riko mahdolliset mallaspaakut. Massan tulisi olla tasaista ja liikkua sekoittaessa
 • Sulje kattila ja eristä se käyttäen esim. lämmintä peittoa tai talvitakkeja.
 • Sekota mäskiä noin 15 minuutin välein ja tarkista lämpötila. Lämmitä tai viilennä tarvittaessa
 • Jos reseptissäsi on huuhtelu (sparging), aloita huuhteluveden lämmittäminen (76-78°C)
Mäskäyspussi kattilan ympärillä
 • Kun mäskäys on ohi, kiristä mäskäyspussin nyörillä pussi tiukasti kiinni
 • Nosta mäskäyspussi pois vedestä ja laite se valumaan kattilan yläpuolelle esimerkiksi puhtaan uuniritilän päälle. Varo, neste on kuumaa!
 • Huuhtele mäskiä 76-78°C huuhteluvedellä (Sparge water), jotta saat niistä kaikki käymiskelpoiset sokerit talteen. Huuhteluveden määrä ilmoitetaan reseptissä. HUOM.  Kaikissa resepteissä ei ole huuhtelua.
 • Anna nesteen valua kattilaan. Kun neste on valunut kattilaan, on sinulla valmis ja puhdas vierre ja voit siirtyä oluen valmistuksen seuraavaan prosessiin, eli humalan keittoon!

Jotkut ovat käyttäneet mäskiä esimerkiksi leivän tekemiseen. Voit kokeilla löytää netistä erilaisia reseptejä sen käyttöön. Sellaisenaan se käy myös rehuksi.

Nyt tiedätte miten pussimäskäys tapahtuu

Kokeilkaa ennakkoluulottomasti valmistaa olutta maltaista. Se ei ole oikeasti vaikeaa, eikä se ole myöskään kallista, etenkin jos sinulta löytyy jo sopivan kokoinen kattila kotoa. Mäskäyspussia voi käyttää useita kertoja ja kun se lopulta menee rikki, ei uuden ostaminen ole kallista. Kun opit valmistamaan olutta maltaista, kaikki rajoitukset makujen suhteen häviää! Voit valmistaa juuri sellaista olutta, kuin itse haluat. 

Jäikö joku epäselväksi? Ota yhteyttä meihin chatin avulla!

Muut oluen valmistukseen tarvittavat välineet

Jos olet aiemmin valmistanut olutta uutteista, saatat omistaa seuraavista välineistä osan. Valitse vain tarvitsemasi tuotteet!