Siiderin valmistus - Valmista vaikka omista omenoista!
Siiderin valmistus on tosi helppoa hommaa, jossa onnistuu myös aivan vasta-alkajakin! Käytännössä raaka-aineiksi tarvitset vain omenoita tai omenamehua, siiderihiivaa ja hiilihapotukseen sokeria tai helppokäyttöiset carbonation drops tabletit! Jos pihaltasi löytyy omenapuu ja sinulla on tapana viedä omenat mehustamolle, niin sinulla on jo hyvä pohja siiderin valmistukselle. Jos haluat tehdä siideriä kaupan valmiista mehusta, suosittelemme valitsemaan sellaisen omenamehun, jota käsitelty mahdollisimman vähän. Käytännössä voi ajatella, että mitä laadukkaampi ja parempi omena, sitä parempi siideri!
Välineet siiderin tekemiseen
Et tarvitse juurikaan välineistöä! Käytännössä siiderin tekemiseen tarvitaan käymisastia, desinfiointiainetta ja olutpullot tai patenttikorkkipullot, joissa hiilihapotus tapahtuu. Jos haluat tietää siiderisi alkoholiprosentin, tarvitset lisäksi ominaispainomittarin ja mittalasin. Omenamehun tai omenoiden lisäksi tarvitset vain siiderihiivan ja jälkikäymiseen Carbonation drops hiilihapotustabletit tai sokeria.
Hiilihapotuspala Carbonation drops 0.5 l – sokeritabletti jälkikäymiseen
Siiderin valmistus omenoista

Jotta omenat saadaan omenamehuksi, ne tulisi murskata ja puristaa. Tämä voidaan toteuttaa itse esimerkiksi murskaimen ja hedelmäpuristimen avulla, mutta usein suosittu keino on viedä ne paikalliselle mehustamolle. Jos et halua tehdä siideriä heti mehustamisen jälkeen, voi mehun pakastaa. Siiderin valmistuksessa olisi hyvä, että pH-taso asettuisi 3.2-3.8 välille. Jotkin omenalajikkeet ovat erittäin happamia ja toiset taas todella makeita. Jos käyttää vain erittäin happamia omenoita, voi pH-taso jäädä liian alhaiseksi. Tällöin lisäämällä makeaa jälkiruokaomenaa mukaan, voidaan pH-tasoa saada nostettua. Jos taas pH-taso on liian korkea, voit lisätä happamia omenoita tai lisätä hieman maitohappoliuosta tuomaan pH-tasoa alemmas. Tämä on myös asia, josta ei välttämättä ensimmäisellä kerralla kannata välittää hirveän paljon! Siideriohjeet ovat samat omista omenoista tai valmiista omenamehusta. Ohjeet kerrotaan alempana!
Siiderin valmistus kaupan mehusta
Jos ostat omenamehun kaupasta siiderin valmistusta varten, niin kannattaa valita mahdollisimman vähän käsitelty omenamehu. Usein tästä saa kustantaa hieman enemmän, mutta et halua mitään luonnottomia lisäaineita häiritsemään käymisprosessia. Mitä vähemmän käsitelty omenamehu, sitä puhtaampi käyminen ja parempi siideri!
Ohjeet siiderin valmistukseen
Itse valmistuksessa on erittäin tärkeää, että välineet ovat pesty ja desinfioitu. Eli ensimmäisenä välineiden kunnollinen pesu. Tähän voi käyttää esimerkiksi elintarviketeollisuuteen kehitettyä Five Star pesuainetta. Huomaa, että Chemipro OXI desinfiointiainetta ei tarvitse huuhdella pois vedellä, vaan kaada ylimääräinen liuos pois ja olet valmis.
- Lisää omenamehu desinfioituun käymisastiaan ja valitse astialle sellainen paikka, jossa lämpötila pysyy mahdollisimman tasaisena. Tässä ohjeessa käytettävälle siiderihiivalle optimaalinen lämpötila olisi 10-30 astetta. Suosittelemme, että lämpötila olisi mahdollisimman lähellä esimerkiksi 20 astetta.
- Jos haluat tietää siiderisi alkoholiprosentin, ota omenamehustasi ominaispainmittaus ja laita luku talteen. Voit lukea ominaispainomittarin käytöstä lisää täältä!
- Jos haluat säätää omenamehun pH-tasoa, tee se tässä vaiheessa.
- Lisää SafCider AB-1 siiderihiiva omenamehun sekaan. Sekoita varovasti desinfioidulla kauhalla ja riko mahdolliset hiivakerääntymät.
- Sulje käymisastia ilmatiiviisti ja kaada vesilukkoon desinfiointiainetta. Älä availe käymisastiaa ellei se ole täysin välttämätöntä.
- Anna siiderin käydä niin kauan, kunnes vesilukon pulputus loppuu. Kun pulputus on päättynyt, kannattaa odottaa vielä päivä tai kaksi. Ota ominaispainomittarilla mittaus ja laita luku taas talteen. Ota seuraavana päivänä uusi mittaus ja jos luku on sama, on käyminen hyvin todennäköisesti päättynyt. Jos luku on eri, ota mittaus taas seuraavana päivänä. Tarkoitus on, että käyminen on täysin loppunut ennen kuin siirrytään pullottamaan ja varmin tapa tarkistaa tämä on, kun saat 2-3 päivänä saman mittaustuloksen ominaispainomittarilla. HUOM! Käymisessä ei ole mikään kiire. Vaikka siideri olisi muutaman päivänkin ylimääräistä käymisastiassa, ei tästä ei ole mitään haittaa.
- Kun käyminen on varmasti päättynyt, voidaan siirtyä pullottamaan siideriä. Pese ja desinfioi pullot.
- Lisää siideriin sokeria 4-10 g / litra. 4 grammalla saat kevyet hiilihapot ja 10 gramma todella kuohuvaa. Sokeri olisi hyvä lisätä käymisastiaan mielellään liuotettuna pieneen määrään keitetty vettä. Varo ettet osu käymisastian pohjalla olevaan pohjasakkaan, kun sekoitat sokeriliuoksen siideriin. Helpompi tapa saavuttaa sopivat hiilihapot on lisätä jokaiseen 0.5 litran olutpulloon yksi Carbonation Drops tabletti. Sille ei tarvitse tehdä mitään muuta.. Kun siideri on pullossa ja korkitettu, syö hiiva tabletin pois ja tuottaa juuri sopivan määrä hiilidioksidia.
- Anna pullojen olla lämpimässä ainakin viikko ja siirrä sitten kylmään kypsymään. Siiderisi on käytännössä heti juomakelpoista, mutta sitä kannattaa kypsyttää vielä hetki, jotta maku kehittyy!
- Jos siiderisi on mennyt liian kuivaksi, voit lisätä siihen esimerkiksi sokerisiirappia, jotta saat haluamasi makeuden!

Sinua voi kiinnostaa myös
Ominaispainomittarin käyttö
Ominaispainomittarilla mitataan juoman Original Gravity (OG) ja Final Gravity (FG) Näiden mittausten avulla saadaan laskettua juoman alkoholipitoisuus. Tutustu käyttöohjeeseemme!
Oluen jälkikäyminen
Oluen jälkikäyminen on tärkeä vaihe niin oluen maun, kuin juotavuudenkin kannalta. Vältä räjähtävät olutpullot ja näistä koituvat siivousoperaatiot. Lue ohjeemme!
Hiivastartterin teko ja hiivan kasvatus
Hiivastartterin avulla varmistat, että hiiva on parhaassa mahdollisessa kunnossa, sekä säästät rahaa! Miksi et siis opettelisi tätä taitoa?